Michelin Zalău Anvelope face parte din Grupul Michelin din anul 2001 și are două activități. Prima activitate se desfășoară în atelierul de Semifinite. Aceasta cuprinde Amestecarea și Calandrul Cord Metalic și produce o varietate de amestecuri de cauciuc pornind de la materiile prime. O parte dintre acestea sunt asamblate împreună cu cablurile de oțel pentru a forma o țesătură metalică, care va deveni o componentă a structurii interne a anvelopei.
A doua activitate se concentrează asupra produselor finite. Această activitate este cunoscută în Michelin drept "Service O" și deține trei ateliere: Preparare, Asamblare și Vulcanizare. Aici sunt produse anvelope de camion, sub mărcile Taurus, Riken, Tigar, Orium și BFGoodrich, anvelope industriale marca Michelin, anvelope destinate echipării stivuitoarelor și altor utilaje industriale, dar și anvelope pentru metrou. Produsele fabricate sunt destinate atât pieței interne, cât și exportului pe piața din Europa, Africa, Asia și America.
Michelin Zalău Cord este o unitate strategică pentru Grup prin producţia asamblaje metalice, acestea fiind componente vitale în producția de anvelope. Uzina este o construcție greenfield Michelin din anul 2004. Cu peste 90% din producția de cord metalic destinată exportului, uzina Michelin Zalău Cord contribuie la producția de anvelope din numeroase uzine Michelin de pe 3 continente, Europa, America și Asia.
La 1 noiembrie 1977 se semnează decretul de înființare a Întreprinderii de anvelope Zalău cu obiectul de activitate producerea de anvelope și camere de aer.
Se fabrică prima anvelopă. În perioada 1981-1990 au fost produse anvelope de camion cu marca Danubiana, iar în perioada 1990-1997 anvelope sub marca Silvania.
René Zingraf, care se afla la conducerea Grupului Michelin alături de Édouard Michelin, vizitează uzina de anvelope Zalău. Este prima vizită oficială a reprezentanților conducerii Grupului Michelin în România.
Este produsă prima anvelopă Kormoran pentru camioane, conform cu standardul Michelin. Până în 2002 la uzină se fabricau doar anvelope cu cameră de aer.
La uzina Silvania începe producția de anvelope pentru stivuitoare sub marca Michelin.
Édouard Michelin Vizitează uzina Michelin Silvania pe care o găsește în procesul de modernizare după achiziție. A fost strănepotul lui Édouard Michelin, unul dintre cei doi fraţi Michelin care au pus bazele companiei. S-a alăturat în 1985 Grupului care era condus la vremea respectivă de tatăl său, François Michelin şi a fost numit CEO Michelin în 1999. Édouard Michelin a decedat în 2006.
Începe construcția uzinei de cord metalic la Zalău - Michelin Romsteel Cord, o investiție greenfield a Michelin în România. Noua unitate va produce și va furniza uzinelor Michelin cordul metalic - una din cele mai importante componente ale carcasei anvelopei.
La 1 octombrie 2004, echipa de 200 de angajați ai uzinei Michelin Roomsteel Cord vizitează pentru prima dată noua uzină.
La uzina de Cord de organizează prima zi a porților deschise pentru familiile angajaților.
Uzina Silvania sărbătorește producția a 1 milion de anvelope de la sosirea Grupului Michelin în Zalău.
În 2006, Michelin începe programul de susținere a Spitalului Județean de Urgență Zalău, scopul Michelin fiind implicarea în comunitățile din care facem parte și susținerea nevoilor concrete ale acestora. De-a lunul anilor, Michelin a investit în aproximativ 12 proiecte punctuale pentru echiparea cu mobilier şi aparatură medicală a anumitor secţii ale spitalului.
Uzina Silvania este certificată ISO 14001 pentru sistemul de management de mediu, ceea ce permite uzinei să controleze impactul activității asupra mediului înconjurător.
Uzina Michelin Romsteel-Cord primește primul său premiu pentru securitate, acordat pentru numărul de zile fără accidente în uzină.
Președintele Grupului Michelin, Jean Dominique Senard, vizitează uzina Michelin Silvania. Cu această ocazie sunt inaugurate laboratoarele fizice și chimice ale uzinei, care au trecut printr-un proces de renovare. De asemenea, găsește o față complet nouă a atelierului de Amestecare.
Uzina Michelin Silvania este certificată ISO TS 16949 pentru sistemul de management al calității, acesta fiind cel mai important standard in industria auto, la nivel mondial. Această certificare ajută la îmbunătățirea continuă a nivelului calitativ al proceselor și la orientarea spre satisfacția clientului.
Michelin organizează la Zalău prima ediție a evenimentului de siguranță rutieră pentru micii bicicliști, Michelin Junior Bike.
Michelin sărbătorește 10 ani de prezență în România, ocazie cu care uzinele de la Zalău sunt vizitate de către Michel Rollier, CEO al Grupului la vremea respectivă. În cadrul festivității, sunt sărbătoriți angajații care au 30 de ani vechime în uzină.
Michel Rollier a preluat conducerea Michelin în 2006. În 2012 a ieșit la pensie, poziția fiind ulterior ocupată de Jean Dominique Senard.
Se organizează prima ediție a evenimentului "Zilele Siguranței Rutiere" la București, Florești și Zalău, un eveniment de educare și informare cu privire la siguranța în trafic.
Începe implementarea proiectului pentru fabricarea anvelopelor de metrou la Zalău.
Anul 2014 înseamnă pentru uzina de cord metalic din Zalău împlinirea unui deceniu de existență. Angajații uzinei împreună cu reprezentanți din conducerea Michelin sărbătoresc împreună acest moment.
La uzina Zalău anvelope începe fabricarea unui nou produs: anvelope Tigar pentru camion. Anvelopele sunt destinate segmentului Intermediar și sunt produse exclusiv la uzina din Zalău. Angajații sărbătoresc în luna octombrie acest moment important pentru uzină.
Începe șantierul de construcție a celui de-al doilea atelier de producție la Zalău Cord. Acesta reprezintă dublarea suprafeței uzinei, dar și a capacității de producție.
Cu sloganul "Un drum. O familie", angajații uzinei de anvelope sărbătoresc 40 de ani de activitate.
În luna decembrie, la uzina de Cord reprezentanți ai conducerii grupului, alături de angajați, inaugurează cel de-al doilea atelier de producție.
La începutul anului 2018, Fundația Corporativă Michelin, parte a Grupului Michelin, sprijină comunitatea locală prin îmbunătățirea serviciilor medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Zalău (SJUZ), investind în dotarea cu echipamente medicale. Acest proiect a vizat echiparea secţiilor UPU SMURD, Cardiologie și Reumatologie din cadrul Spitalului Judeţean cu aparate medicale care vor contribui atât la creşterea calităţii îngrijirii pacienţilor, cât și la salvarea de vieți.
Uzina de anvelope se bucură să primească cât mai multe vizite din partea clienților, una dintre ele fiind cea a clienților de anvelope BFGoodrich.
Se lansează la Liceul Tehnologic Mihai Viteazul programul de învățământ DUAL. Acest program este susținut de Michelin Zalău, cu sprijinul Fundației Corporative Michelin, alături de autoritățile locale.
Michelin, prin Fundația Corporativă Michelin, finalizează o nouă etapă de dotare a atelierului, oferind elevilor echipamentele necesare pentru formarea ca mecanici de echipamente hidraulice și pneumatice și electromecanici utilaje și instalații industriale.